Spring med på 3D-toget

Mojomoto ApS er en fashion tech virksomhed, der arbejder i krydsfeltet mellem design og teknologi. Kernen i virksomheden består af en designer og en strateg, som skaber digitale 3D-styles til tekstilbranchen. Den ene af indehaverne, designer Lars Rahbæk, fortæller:
 
”Efter mange år som printdesigner hos en af sværvægterne i den danske i modebranche blev jeg mere og mere opmærksom på den kolossalt tunge proces, der ligger i at udvikle en ny kollektion. Hvad der bruges af ressourcer, metervarer og tid på at skabe måske 100 stk. 1. prøver, som efterhånden koges ned til 50-60 styles, der efterfølgende skal produceres på basis af producerede metervarer, som skal printes, syes op og efterfølgende shippes til Danmark, for at indkøberne kan se kollektionen.  
 
Virkelighedstro 3D-styles
Denne proces har jeg besluttet at udfordre med 3D-styles. Med fotorealistisk præcision kan vi gengive designet, så det fremstår fuldstændigt virkelighedstro. Når man kigger på detaljegraden, kunne det lige så godt være et foto af en fysisk style. Vores 3D-styles er bygget op af et 2D mønster, som leverandøren kan hente fra en tech-pack. Hermed formindskes produktionsfejl og antallet af prøver skæres ned til at absolut minimum. Det noget af dét, der gør vores produkt så interessant,” vurderer Lars Rahbæk.
 
Individuelle avatars
Mojomotos 3D-billeder er så udførlige og detaljerede, at man får en nøjagtig fornemmelse af, hvordan stylen sidder, hvordan snit og pasform er, og hvordan stoffet falder i forhold til kvalitet, vægt og materialesammensætning. Selve præsentationen er der også kælet for. Mojomoto udvikler individuelle avatars – virtuelle mannequins, som kunderne selv kan bestemme udseendet på. Avatarens mål kan tilpasses nøjagtigt, så de følger brandets egne måleskemaer.
 
Klar til salg på 48 timer
Hastigheden er også meget attraktiv. Den kreative proces er meget nemmere, fordi kunden ikke har de lange ventetider, mens et design bliver udviklet. Hos Mojomoto er det en on-going proces. Kunden kommer med forslag til designet, og i stedet for at skulle vente adskillige uger på at få designet udarbejdet og fysiske prøver produceret og fragtet hjem, kan man med Mojomotos setup på det nærmeste sidde og se på processen, komme med korrektioner og se resultatet med det samme. Det vil sige, at produktionstiden på en 3D-style er meget kort. I realiteten kan en style være klar til salg efter 48 timer – fra 1. designudkast til færdigt 3D-billede klar til salg.
”Naturligvis er der skeptikere blandt indkøberne, som spørger, hvordan det skal fungere, når man ikke har fysiske prøver i hænderne. Men sandheden er jo, at inden for High Street Fashion kommer der sjældent revolutionerende nye metervarer i brug. Det er kendte, godkendte og anerkendte metervarer, der benyttes, og såvel indkøberne som producenterne, der skal producere det endelige produkt, kender alle kvaliteter ind til benet. Og skulle der være noget nyt, kan man jo til enhver tid lave en fysisk prøve af dette,” forklarer Lars Rahbæk.
 
Naturlig tilvænningsfase
Steffen Gjøttrup, som står bag brandet Denim Project, har haft stor succes med at sælge 3D-kollektioner udviklet af Mojomoto ind til store, udenlandske online-butikker, og han siger: ”Det er lidt som med mobiltelefonens indtog. Selv om alle ville have en mobiltelefon, beholdt de samtidig deres fastnettelefon. Det er en tilvænningsfase, som er helt naturlig. Men det er virkelig dumt at spænde ben for sig selv, når mulighederne nu er her.”
Og Lars Rabæk supplerer: ”Man skal også huske på, at slutforbrugerne i årevis har handlet ind på denne måde – altså blot ved at se et billede på en skærm – og onlinemarkedet er på det nærmeste eksploderet i de seneste år.
 
Kolossal besparelse for virksomhederne
Jeg vil vove den påstand, at omkring 75-80% af en kollektion kan sælges ind på denne måde – uden fysiske prøver. Det giver en kolossal besparelse for virksomhederne, at der ikke skal produceres tilnærmelsesvist så mange 1. prøver af de forskellige styles. Hertil kommer den miljømæssige vinkel.  Tænk på, hvad der kan spares i metervarer, energiforbrug og transport til og fra Bangladesh – eller hvor end, man får sine kollektionsprøver produceret.
Der er ingen tvivl om, at de store spillere på markedet selv vil tage 3D-mulighederne i brug. Hvis de ikke allerede har skabt deres eget setup, er det blot et spørgsmål om tid. De er allerede sprunget på 3D-toget. Men det er også et spørgsmål om både penge og tid. For naturligvis koster det, at have denne 3D-funktion som en del af sit designteam. Der skal investeres i programmer og uddannes folk til at varetage design og programmering. For de mellemstore og mindre tekstilvirksomheder kan det være en stor udfordring.
 
Fleksibelt setup
Hos Mojomoto ApS er vi allerede kørende med et fleksibelt setup, og vores kunder er begejstrede. Vi arbejder med 3D-løsninger hver eneste dag. Vi har mange års designmæssig erfaring og kombineret med en kommerciel forståelse. Derfor behøver vores kunder ikke selv at kaste sig ud i store investeringer til software eller faste lønninger, for at springe med på 3D-toget.”
 
Kontakt Lars Rahbæk på tlf. 21 63 42 43 for at høre mere om, hvordan vores 3D løsninger, kan integreres ind i jeres forretning.
 
 
 
Lars Rahbæk, stifter og medejer af Mojomoto ApS.
Foto: Walther Bølge